Türkçeye “Dijital Abone Hattı” olarak çevrilen DSL teknolojisi, ses hizmetine müdahale eden telefon hatları üzerinden veri ileten bir veri iletişim teknolojisidir. DSL, uzak erişimin geleceği (The Future of Remote Access) olarak da adlandırılmaktadır. İlk olarak 1997 yılının ortalarında kullanıma sunulmuştur. Yerel bölgedeki Telekom Santrali ile kullanıcı arasında telefon için alt yapıda kullanılan, bir çift bakır tel üzerinden, uygun bant genişliğini kullanarak, yüksek hızlı veri ve ses iletişimini aynı anda sağlar. Eskiden anolog olarak bağlantı kurulurdu, DSL teknolojisi ile bağlantı dijital olarak gerçekleştirilerek daha yüksek hız sağlandı. DSL ürünlerinin kullanımı yapılan işe oranla düşük maliyet sağlamaktadır.
Telefon hatları DSL kullanımı için birçok farklı frekans barındırır. DSL sinyalleri ile ses sinyallerinin birbirine karışmaması için birkaç alçak kanal ses sinyalleri için diğer kanallar DSL sinyalleri için kullanılmaktadır. Ses ve DSL sinyalleri arasında tampon oluşturması bakımından bazı frekanslar boş bırakılır.
DSL teknolojisini kullanabilmeniz için konumunuzun, size servis sağlayan telefon santraline en fazla 3 mil uzaklıkta olması gerekmektedir. DSL hizmetini almak için bulunduğunuz bölgedeki DSL servis sunucusunu arayarak bilgi alabilirsiniz.
DSL Türleri
DSL türleri kullanılan tel uzunluğu, bant genişliği, sinyal iletim şekli ve hızı gibi özelliklere göre farklılık göstermektedir. DSL, ADSL de dâhil olmak üzere tüm DSL teknolojisini kapsar. En yaygın olarak kullanılan DSL ailesi üyeleri, HDSL ve ADSL’dir.
ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line)
ADSL asimetrik DSL anlamında olup, veri alım ve gönderim hızlarının birbirinden farklı olabilmesini ifade eder. Veri alım hızı, veri gönderim hızından fazladır. Günümüzde en çok kullanılan bağlantı teknolojisidir. Telefonlar için kullanılan bakır teller üzerinden veri, ses ve görüntü iletişimini aynı anda sağlayabilmektedir. ADSL teknolojisin özellikleri temel alınarak ADSL2 ve ADSL2+ teknolojileri geliştirilmiştir.
VDSL (Very-High Bitrate Digital Subscriber Line)
VDSL, yüksek hızlı abone hattı anlamına gelmektedir. Santrale kısa mesafede bulunan internet kullanıcıları için yüksek bant genişliği sunar. Hızlıdır ve iletimi bakır kablo vasıtasıyla gerçekleştirir. ADSL hizmeti de bakır kablo kullanmaktadır fakat VDSL hizmetinin kullanıcıya yüksek bant genişliği sunmasıyla ADSL hizmetinden farklılaşır. Devamında VDSL2 teknolojisi geliştirilmiştir.
SDSL (Symmetric Digital Subscriber Line)
SDSL simetrik DSL anlamında olup sinyalleri simetrik olarak iletir. ADSL hizmetinin aksine veri alım ve gönderim hızları için aynı kapasiteyi sunar. 2 Mb/s hızındaki verileri bakır kablo aracılığıyla çift yönlü olarak taşır.
HDSL(High Bit Rate Digital Subscriber Line)
HDSL yüksek bit hızında sayısal abone hattı anlamına gelmektedir. Bakırdan simetrik kablo çiftleri kullanır. Yüksek frekansta bant genişliğine izin veren ilk DSL teknolojisidir. Yeni kurulumlarda fiber kablo kullanılmaktadır. HDSL düşük maliyet, yüksek performans ve düşük bakım vb. özelliklerinden dolayı hala tercih edilmektedir. HDSL2 ve SDSL teknolojileri HDSL hizmetinin özelliklerini kullanarak gelişmiştir.