Aşağıdaki listede bazı değerlerin sonunda Slaş ( / ) değerlerini silmek için SOLDAN, SAĞDAN ve UZUNLUK Fonksiyonuları içeren formül kullanabiliriz.
Formülünün İşlem Adımları
1. Adım =SOLDAN(B6;UZUNLUK(B6)-(SAĞDAN(B6)=”/”))
Hedef hücreden bu şekilde yazarsak sağdan 1 karakter alır. B6’de https://youtube.com/ değeri var SAĞDAN fonksiyonu hücrenin son karakteri / değerini alacaktır.
2. Adım =SOLDAN(B6;UZUNLUK(B6)-(“/”=”/”))
“/” = “/” işleminde eşittir, büyük , küçük ifadelerinde mantıksal ifadeler vardır. Slaş Slaşa eşit mi? sorusu sorar. Eşitse DOĞRU , eşit Değilse YANLIŞ değeri üretir. Detayı için bu makaleye bakınız.
3. Adım =SOLDAN(B6;UZUNLUK(B6)-DOĞRU)
iki değer eşit olduğu için DOĞRU değeri üretir. DOĞRU diğer bir ifade ile 1’dir. Sebebini yine bu makalede bahsetmiştim. Eğer son karakter / karakterine eşit olmasaydı YANLIŞ değeri üretecekti. Diğer bir ifade ile 0 değeri üretecekti.
4. Adım =SOLDAN(B6;UZUNLUK(B6)-1)
URL’nin toplam uzunluğunu tespit ediyoruz. https://youtube.com/ karakterinin 16 karakter olduğunu öğrenmiş oluyoruz.
5. Adım =SOLDAN(B6;16-1)
16 – (URL’nin Toplam Uzunluğu), 1 (Son karakterin / olduğunu ) Son karakterin / olduğunu 1 değeri ile tespit ettiğimiz için 16-1 yaparak sonundaki / değerinin kaldırmış oluyoruz.
6. Adım =SOLDAN(“https://youtube.com/“;15)
SOLDAN toplam uzunluktan / dahil etmeden 15 karakteri almış oluyoruz.
7. Adım =https://youtube.com
Değerini elde etmiş oluyoruz.
SONUÇ
Sonunda / olmayan hücrelerde hiçbir işlem yapmadığını aşağıdaki örnekte görebilirsiniz. Örneğin outlook sayfasının sonunda / yok. O zaman son karakter ile a = / mı diye mantıksal soru soracak ve eşit olmadığı için YANLIŞ yani 0 değerini üretecek. Bu da Toplam uzunluk – 0 olduğu için hesaplama yapmadan aynı sonucu verecektir.
Makalede kullandığımız çalışma kitabını buradan indirebilirsiniz.