Yazdığınız yazıların başlığının altında yazar, yayınlanma tarihi, yazının kategorisi gibi bilgiler bulunur. Bu kısım da ayrıca farklı bilgiler de eklenebilir, bunlardan biri yazdığınız yazının görüntülenme sayısını kullanıcılara göstermektir. Ziyaretçileriniz bu sayede yazının popülerliği hakkında bilgi sahibi olabilirler.
Bu işlemi yapabilmeniz için burada size 2 adet eklentiden bahsedeceğim. Birincisi sitenizi ziyaret edenlerin bu sayıyı görmelerini sağlarken diğeri sitenin Admin yani Yönetici Sayfasında görüntülenme sayılarını gösteren bir eklentidir.
Post Views Counter Eklentisi
Kullanımı kolay olan Post Views Counter eklentisi ile site ziyaretçilerinize yazı ve/veya sayfalarınızın görüntülenme sayısını gösterebilirsiniz. Eklentiyi kurup etkinleştirdikten sonra Yönetici sayfanızda Ayarlar menüsünde eklentinin adını göreceksiniz ve bunu tıkladığınzda ayarları yapabileceğiniz sayfa açılacak. Burada 2 adet ayar kısmı var, birincisi General yani genel ayarlar. Bu kısımda sayfa çok uzun ve 2 resimle size yapılabilecek ayarları göstermeye çalışayım.
Yukarıda gördüğünüz ilk kısımda Post Type Count ile yazı, sayfa veya her ikisinde de ziyaretçi sayısını gösterebilirsiniz. Counter Mode ile eklentinin PHP veya Javascript ile çalışma şeklini seçebilirsiniz, PHP benim tercihim. Post Views Columns ile yazılarınızın listelendiği sayfada bir sütun ile gösterim sayıları görüntülenebilir. Time Between Counts ile bir ziyaretçinin sayfa görüntüleme sayısını artırması için geçecek süreyi ayarlayabilirsiniz, yani bir ziyaretçi sayfayı yenilese de bu sayı belirteceğiniz süre içerisinde artışı engelleyecektir.
Exclude Visitors kısmından sırasıyla robotlar, giriş yapan kullanıcılar, ziyaretçiler veya seçili kullanıcılar için sayının artmasını engelleyebilirsiniz. Hemen altında bulunan Exclude IPs kısmına ekleyeceğiniz IP adreslerinden gelecek sayıları da yok sayabilirsiniz, buraya kendi IP numaranızı ekleyerek daha doğru sayılara erişebilirsiniz. WP-PostViews kısmında Import butonu tıklanarak eklenti yüklenmeden önce wordpress veritabanında tutulan sayıları eklentiye ekleyebilir ve daha önceki ziyaretçi sayıları ile başlangıç yapabilirsiniz. Son kısımda bulunan Deactivation seçili olursa eklentiyi deaktive yani silme yaptığınızda eklentiye ait tüm verilerin silinmesi sağlanır.
Şimdi de eklentinin ziyaretçilere gösterilmesi için gerekli ayarları olan Display kısmına bakalım.
Burada ilk kısma sayıyı görüntülemeden önce bulunacak etiket başlığını gireceksiniz. İkinci kısımda ise sayıların Sayfa, Yazı veya her ikisinde de gösterimini sağlayacak seçimi yapabilirsiniz. Restrict Display kısmından gösterim sayısının bazı kullanıcılara gösterilmesini engelleyebilirsiniz. Position kısmından sayının yazılarınızda nerede görüntüleneceğinin seçimini yapacaksınız, yazının altında veya üstünde gösterme şansınız bulunmakta. Display Style bölümünden ikon ve etiket seçimi yaparak sayının öncesinde bulunmasını istediğiniz yazıyı veya ikonu seçebilirsiniz. Son olarak Icon Class kısmından gösterilecek ikonu seçin ve işlemleri kaydedin.
Yapılacak ayarlar sonucunda aşağıdaki gibi bir sonuç elde edeceksiniz.
Şimdi yalnızca Yönetici panelinde yazılarınız ve sayfalarınızın gösterim sayısını görmenizi sağlayacak ikinci eklentiden bahsedeyim.
Post Hit Counter
Eklentinin kullanımı çok basit, yükleyip etkinleştirdikten sonra yine Ayarlar menüsü içinde bulunan eklentinin adını tıkladığınızda ayar sayfasını göreceksiniz.
Üst kısımdan Yazı ve Sayfa seçimi yaparak gösterim sayısı sütunu ekleyebilirsiniz. Alt kısımda bulunan bölümden seçim yaparak, ilk eklentide bahsettiğim gibi bu sayıların şişmesini önlemek için yönetici ve yazarların sayfa-yazı tıklamalarının toplam sayılara eklenmesini önleyebilirsiniz.
Ayarları kaydettikten sonra Yazı ve Sayfa listelemelerinde Hits adında bir sütun ve bu sütun içerisinde sayfa ve yazılarınızın görüntülenme sayılarını görebilirsiniz.