Eğer 3 GB‘lık Dev Güncellemeyi yüklediyseniz C sürücüsünde bir şeylerin çok yer kapladığını fark etmişsinizdir. Bunun sebebi Windows Update 1511 10586‘nın yeni bir Windows gibi davranıp windows.old klasörü oluşturmasıdır. Bu klasör 20 GB‘a yakın yer kaplayabilir. Yani Microsoft, güncellemeden sonra eski hale geri dönebilelim diye bir çok dosyanın C’de yedeğini tutmaya karar vermiş.
Bu yazımızda, özellikle SSD kullananlar ve diskinde yer açmak isteyenler için bu dosyaların nasıl güvenle silineceğini anlatacağız. Daha sonrasında ise güncelleme dışında C’de fazladan yer açmak için neler yapılabileceğine değineceğiz.
C sürücüsünde yer açmak istiyorsanız yazımızı sonuna kadar okuyun.
1. Güncelleme Dosyalarını Silerek C Sürücüsünde Yer Açma
Bu işi bir yazılım yardımıyla yapmak da mümkün olsa da en güvenli yol Windows’un kendi araçlarını kullanmak olacaktır.
Bilgisayarımı açıp Windows’un kurulu olduğu sürücüye (genellikle C) sağ tıklayın ve özelliklerine girin.
Sonra Diski Temizle tuşuna tıklayın.
Gelen pencereden Sistem Dosyalarını Temizle‘ye basın.
Şimdi Eski Windows Sürümleri ve Geçici Windows Yükleme Dosyaları seçeneklerini seçili hale getirin ve Tamam‘a basın. Toplam boyut güncellemelere göre değişse de 17-20 GB arası olacaktır. Silme işlemi biraz zaman alacaktır, sonrasında Csürücünüz normal boyutlarda yer kaplayacaktır.
2. Diğer Yöntemlerle C Sürücüsünde Yer Açma
Yukarıda Disk Temizleme Aracı’nı kullanarak sadece büyük güncelleme sonrasında nasıl yer açılacağını anlattık. Aslında bu aracın yapabildikleri bu kadar değil. Gelen pencerelere göz attıysanız bir çok seçenek mevcut. Gözünüz kapalı tüm seçenekleri seçseniz dahi sisteminiz başına bir şey gelmeyecek ve önemli dosyalarınız silinmeyecektir. Yine de seçimlerinizi yaparken dikkatli olmanızı öneririz. Şimdi bu seçeneklerin bazılarını açıklayalım.
a. Disk Temizleme Ekranı
Bilgisayarım > C sürücüsü özellikleri > Disk Temizleme
Karşıdan Yüklenen Program Dosyaları – Bunlar internetten indirdiğiniz İndirilenler klasöründe bekleyen programlardır. Çok yer kaplamadığı sürece bu seçeneği seçmenize gerek yok. İndirilenler klasörünü kendiniz de temizleyebilirsiniz.
Geçici İnternet Dosyaları – Bu klasörler siz internette dolaştıkça şişecektir. Sık girdiğiniz sayfaların daha hızlı açılması için sitelerin ayna dosyaları kayıt edilir. Silmenizde bir mahsur yoktur.
Geçici Dosyalar – Özellikle .tmp uzantılı dosyalar C sürücüsünde birden çok Temp klasöründe depolanır. Adı üzerinde geçici dosyalardır, silinmesinde sakınca yoktur.
Küçük Resimler – Bilgisayarınızdaki resimlerin küçük ön izleme resimleridir. 100 MB’tın altında ise silmenizi önermiyoruz. Çünkü Windows zaten bu resimleri tekrar oluşturacaktır.
b. Sistem Dosyalarını Temizleme Ekranı
Bilgisayarım > C sürücüsü özellikleri > Disk Temizleme > Sistem Dosyalarını Temizleme
Windows Defender – Windows’un anti virüs yazılımı olan Windows Defender’ın geçici dosyaları, tarama sonuçları ve karantina bilgilerinin saklandığı seçenektir. Silinmesini önermiyoruz.
Sistem Hatası Bellek Dökümü Dosyaları – Sisteminiz mavi ekran verdiğinde, Windows bellekteki verilerin bir kısmını C sürücüse yazar. Genellikle 500 MB civarı yer kaplar. Üst düzey sistem mühendisi değilseniz ve mavi ekran sık gelmiyorsa ya da neyin sebep olduğunu zaten biliyorsanız gönül rahatlığıyla silebilirsiniz.
c. Sistem Geri Yüklemeyi Kapatarak ya da Dosyaları Silerek C Sürücüsünde Yer Açma
Sistem Geri Yükleme, sistemde yapılan değişiklik (program yükleme gibi) olduğu zaman bir yedek alır. Zamanla bu yedekler Csürücüsünün iki katı yer kaplamasına yol açabilir.
Güvenli Yol: Eski Tarihli Sistem Geri Yükleme Dosyalarını Silme
Bilgisayarım > C sürücüsü özellikleri > Disk Temizleme > Sistem Dosyalarını Temizleme > Diğer Seçenekler sekmesi
Sistem Dosyalarını Temizleme Ekranı’ndan Diğer Seçeneklere tıklayıp, Sistem Geri Yükleme ve Gölge Kopyalar kısmından Temizle’ye basmaktır. Bu, en son geri yükleme noktası hariç gerisini silecektir. Bu sayede diskinizde epeyi yer açabilirsiniz.
Diğer Yol: Sistem Geri Yüklemeyi Kapatma
Bu yöntemi ne yaptığını bilen ve / veya belli aralıklarla sisteminin yedeğini kendisi alan kullanıcılara öneriyoruz. Ayrıca SSDkullanıyorsanız ve yer sıkıntınız varsa mecburen uygulayacağınız bir yöntem olaraktır.
Bilgisayarım’ a sağ tıklayın > Özellikler > Gelişmiş Sistem Ayarları > Sistem Koruması
Gelen ekranda Sistem koruması hangi disklerde açıksa yanında yazacaktır. Kapatmak istediğiniz diski yapılandırın ve sistem korumasını kapatın. Önceki dosyaları silmek isteyeceğinize dair bir uyarı gelebilir, uyarıya evet derseniz geçmiş dosyalar silinecektir. Bu sisteminizin işleyişine etki etmez ancak ilerde sisteminizin başına ciddi bir sorun gelirse baştan windows kurmanız (format atmanız) gerekebilir.
d. Sanal Bellek Dosyası’nı (pagefile.sys) Kapatma
pagefile.sys, genelde C sürücüsünde bulunan, korunan bir işletim sistemi dosyasıdır ve gizlidir. Dosyanın amacı RAM’e sığmayan verilerin diskinizde tutulması ve gerektiğinde RAM’e aktarılmasıdır. Bir nevi tampon dosyadır. Genellikle RAM’inizin yarısı kadar yer kaplar. Bu özelliği, bu dosyayı silmeye çalışarak kapatamazsınız. Dosyayı silmeye kalkmayın.
Eğer sistem belleğiniz (RAM) 8 GB ve yukarısıysa ve aşırı Ram tüketecek işler yapmıyorsanız (photoshopta 20 katman açmak gibi) bu özelliği kapatarak SSD’nizin ömrünü uzatabilir ve diskinizde yer açabilirsiniz.
Nasıl kapatacaksınız?
Bilgisayarım’ a sağ tıklayın > Özellikler > Gelişmiş Sistem Ayarları > Gelişmiş > Performans, Ayarlar > Gelişmiş > Sanal Bellek, Değiştir
Herkesin erişebilmesi için 9 adımda gerekli ekrana ulaşabilirsiniz. Daha kısa yoldan ulaşmak da mümkündür.
Sanal bellek ayar sekmesine ulaştığınızda, eğer en üstteki otomatik yönet seçeneği seçiliyse, seçimi kaldırın. Disk belleği dosyası yok seçeneğini etkin hale getirin ve Ayarla’ya tıklayın. Bu yöntem, sisteminizi yeniden başlatana kadar etkin olmayacaktır.
e. Windows’un Uyku Özelliğini Kapatma
Uyku özelliğini sisteminizin uykuya geçirilip, çok az güç tüketerek hazırda beklemesi olarak düşünebilirsiniz. Uyku (hibernate.sys) diskte Ram’iniz kadar yer kaplayan, korunan, gizli bir işletim sistemi dosyasıdır. Eğer siz de benim gibi bu özelliği hiç kullanmıyorsanız devre dışı bırakabilirsiniz.
Nasıl devre dışı bırakacaksınız?
Denetim Masası > Güç Seçenekleri > Plan Ayarlarını Değiştir > Gelişmiş Güç Ayarlarını Değiştir > Uyku > Karma Uykuya İzin Ver ayarı
Geliş güç seçeneklerinden ilgili ayara geldiğinizde Uyku ayarında Karma uyumaya izin ver ayarını kapalı hale getirin ve Hazırda beklemeden önce geçecek süre’yi 0 (Hiçbir Zaman) yapın. Böylece uyku özelliğini kapatmış ve diskte kapladığı yerden kurtulmuş olacaksınız.