Microsoft Zero-Day RCE Açıklığı
Threatpost sitesinin 1 Haziran tarihli haberine[1] göre araştırmacıların Windows üzerinde uzaktan kod çalıştırmaya sebebiyet veren orta seviyede riskli bir zafiyet keşfettikleri belirtiliyor.
İlk olarak Telspace System’den Dmitri Kaslov tarafından keşfedilen açıklığın JScript’teki hata objelerinin ele alınış şeklinden kaynaklandığı belirtilmektedir.
Açıklığın istismar edildiğine dair henüz herhangi bir göstergenin olmaması iyi haber olarak tanımlanırken buna neden olarak zafiyetin tek başına değil de özellikle başarılı bir siber saldırının bir parçası olarak işlev kazandığı belirtilmektedir.
Zafiyetin sandbox ortamında kod çalıştırılmasına izin verdiği, Sandbox’ın aşılması ve sistem üzerinde kod çalıştırılabilmesi için siber saldırganın ilave istismar kodlarına ihtiyaç duyacağı belirtilmektedir. Bu açıklığın istismar edilebilmesi için bir dizi exploit zincirinin bir halkası olarak kullanılması gerekebileceği belirtilmektedir. Bazı durumlarda tam bir istismardan söz edebilmek için birkaç bug’ın aynı anda exploit edilmesi buna bir dayanak olarak gösterilmektedir.
Zafiyetin bazı Windows kurulumlarında saldırganlara kodları uzaktan çalıştırma olanağı sağladığı, ancak bunun için kullanıcı etkileşiminin gerekli olmasının atağın risk seviyesini hafifletici bir etki yaptığı belirtiliyor. Bunun için zararlı JScript yazılımını sistemde çalıştırabilmek adına kullanıcının zararlı içerikleri barındıran siteye yönlendirilmesi ya da zararlı dosyasını açması gerekmektedir.
Bu aksaklığın Microsoft ECMAScript standardının JScript bileşeninden kaynaklandığı belirtiliyor. JScript’in aktif betik motoru olarak kullanılmasından kaynaklı saldırgana pointer boşa çıktıktan sonra yeniden kullanılması imkânını vermesi sorunun kaynağı olarak tanımlanıyor. Böylelikle saldırgan bu zafiyeti istismar ederek o anki prosesin bağlamında kod çalıştırma işlemini gerçekleştirebilmektedir.
Bu zafiyet 6.8’lik bir CVSS skoruna sahip olması nedeniyle orta seviye riskli bir açıklık olarak tanımlanmaktadır. Threatpost’un haberine göre Microsoft’un yayınlayacağı yamanın Haziran ayı Patch Tuesday listesine girip giremeyeceğinin belirsiz olduğu ancak yakın zamanda Microsoft tarafından bir yama yayınlanacağı belirtiliyor.
Kaynakça