Daha önceki Veri Doğrulama Giriş makalemizde Veri Doğrulama nedir? Veri Doğrulamanın mantığından bahsetmiştik. Bu makalemizde bahsedeceğimiz kavramlarla Temel Veri Doğrulama kurallarını anlatmaya çalışacağım. Anlatacağım yer Ver Doğrulamada Ayarlar sekmesindeki İzin Verilen alan ve hemen altındaki Veri alanı olacaktır.
Bu açılır bölümdeki Liste alanını bir önceki makalemizde örneğini yapmıştık. Özel alanını ise Formülle Veri Doğrulama işlemleri yapmak için kullanılır. Bu konu sonraki İleri Excel Koşullu Biçimlendirme bölümünde detaylıca örnekler yapacağız.
Geriye kalan 5 alandaki ortak özellikler üzerinde duracağız. Bu alanlar;
- Tüm Sayı
- Ondalık
- Tarih
- Saat
- Metin uzunluğu
Bu alanlardan herhangi birini seçtiğimizde İzin Verilen altındaki Veri bölümünde aynı seçeneklerin çıktığını göreceksiniz. Liste ve Özel dışındaki Veri seçimi tüm seçeneklerde aynı olduğu için Veri seçimindeki seçenekleri öğrendiğimizde Temel Veri Doğrulama konusunun çoğunu öğrenmiş olacağız.
Aşağıda şekilde görüldüğü üzere her bir İzin Verilen alanı seçtiğimizde arasında, arasında değil, eşit gibi kavramları siz de deneyiniz.
Bu alanlardaki Veri seçeneklerinin ortak olmasının sebebi aslında Tüm Sayı, Ondalık, Tarih, Saat, Metin Uzunluğu alanlarının hepsinin temelde sayısal olmasıdır.
Tarih ve Saat’in Sayısal Olması
Tarih ve Saat Nasıl sayısal oluyor diye düşünüyorsanız Tarih alanının sayısal temelde oluştuğunu Satır – Sütun ve Hücre Kavramı makalesine anlatmıştık. Bu makale de saati anlatmadık. Her tarih bir sayıya tekabül ediyorsa saat nasıl derseniz 1 sayısının 24’e bölünmüş hali diyebilirsiniz. Örneğin Saat 14:00’ün sayısal karşılığı 0,583333333333333 olarak görünüyor. Bunu siz de Excel’de saati yazıp biçimlerinden arındırarak (Makaledeki Tarih ve Veri Tipi Temelde sayıdır. Fakat başlığındaki yöntemle) test edebilirsiniz.
İşlemler için ortak olan alanlar nelerdir göz atalım isterseniz;
Veri Doğrulama İzin Verilen alandaki Veri Bölümü
arasında
Yapılan işlemler iki sayı ister veriler aralıktaki değer dışında veri girişine izin vermez. Örneğin bu örnekte 10 ile 20 arasında olmayan bir değer girilirse hata verecektir.
Metin uzunluğu seçeneğinde ise hücreye girilen kelime uzunluğu 10 ile 20 karakter aralığında girilmeli aksi halde hata verecektir.
arasında değil
arasında işlemi ile aynı mantıktadır. Arasında değil seçeneği ile belirlenen sayı aralığı seçildiğinde veri girişine izin vermemesini sağlar. Örneğin bu örnekte 10 ile 20 arasında değer girilirse hata verecektir.
Metin uzunluğu seçeneğinde ise hücreye girilen kelime uzunluğu 10 ile 20 karakter aralığında karakter girerse hata verecektir. Bu uzunluğun dışında mesela 21 karakter, 9 karakter gibi girilirse hata vermeyecektir.
eşit
Vermiş olduğunuz rakam dışında değer girerse hata verecektir. Örneğin 10 girerse hata vermez. 10’un dışında herhangi bir değer girerse hata verecektir.
Metin uzunluğu seçeneğinde ise hücreye girilen kelime uzunluğu 10’a eşit olacak şeklinde yorumlayabilirsiniz.
eşit değil
Eşit örneğinin tersidir. Eğer seçilen alana 10 değeri girilirse hata verecektir.
Metin Uzunluğu seçeneğinde ise 10 karakterlik bir veri girerse hata verecektir.
büyük
Hücreye girilen rakam 10’dan küçük olursa hata vermesini sağlarız. Örneğin (10 değeri dahil) 9, 8, 7 gibi küçük rakam girilirse hata verecektir.
Metin Uzunluğu seçeneğinde ise 10 karakterden az değer girilirse hata verecektir.
küçük
büyük seçeğinin tersidir. Hücreye girilen rakam 10’dan büyük ise hata vermesini sağlarız.
Metin Uzunluğu seçeneğinde ise 10 karakterden fazla değer girerse hata verecektir.
büyük ya da eşit
Büyük seçeneği ile aynı işlemi yapmaktadır. Tek farklı büyük seçeneğinde girilen değerde belirlenen kritere dahil olmasıdır. Büyük ya da eşit seçeneğinde girdiğimiz sayı da dahil oluyor. Örneğimizden bakarsak 10 değeri dahil olursa 10’u kriter olarak almayacak dolayısıyla 10 ve 10’dan büyük 10, 11,12,13… rakamları girişine izin verilecek. 9,8,7,6 gibi küçük rakamların girişinde hata verecektir.
büyük seçeneğinde 10 değeri girişinde de hata veriyordu. Bu seçenekte 10 değeri girdiğinde hata vermiyor.
Veri Doğrulamada İzin Verilen alandaki Tüm Sayı, Ondalık, Tarih, Saat, Metin Uzunluğu alanları seçtiğimizde yukarıdaki kavramların geldiğini ve mantık olarak aynı işlem yapılabildiğini anlatmaya çalıştım. Veri Doğrulamada temel işlemleri bu yapı ile öğrenmiş olursunuz.