Virüsler

VİRÜS NEDİR?

Virüs, genellikle zararsız gibi görünen bir dosyanın içine gizlenmiş ve dosya çalıştırıldığında bilgisayarda beklenmeyen ve istenmeyen olaylara neden olan programlardır. Virüsler, diğer yazılımlardan farklı olarak kötü niyetle sistemlere zarar vermesi için hazırlanmış yazılımlardır. Virüsler kendilerini kopyalayabilme, çalıştığınız dosyalara sıçrayabilme ve dosya silebilme, dosya içeriğini değiştirip çalışmaz hale getirebilme özelliğine sahiptir. Bütün bunları kullanıcının haberi olmaksızın ve hiç bir komuta gerek görmeksizin yapabilmektedirler.

VİRÜS TÜRLERİ

Worms(Solucanlar):

Adını aldıkları canlılara benzeyen bu virüsler, girdikleri bilgisayar sisteminde birtakım ’delikler’ açar. Kendilerini kopyalama özelliğine sahiptirler. İnternet ya da yerel ağ üzerinde bilgisayardan bilgisayara yayılırlar. Bazıları zararsızdır ancak sistemde yer kaplar ve bilgisayarı yavaşlatırlar. Bazıları ise zararlıdır ve sistemi kötü etkilerler.

Trojan Virüsleri:

Bu virüsler kendilerini kopyalayıp çoğalmazlar. Bilgisayara girdiklerinde kendisini özel olarak gönderen kişinin buyruğuna girerler ve ona hizmet ederler. Saldırganın yönlendirmesine göre hareket ederek bilgisayarınızdaki bilgileri kaybedebilir, istemediğiniz bilgilerin bilgisayarınıza girmesini sağlayabilir, gizli dosyalarınıza ulaşabilir, ağ sisteminiz ya da hard diskiniz bozulabilir.

Macro Virüsleri:

Word ve Excel gibi makro kullanımına olanak sağlayan programların dosyalarına bulaşan virüslerdir. Bunlar Word ya da Excel kullanarak hazırladığınız belgeye yerleşir ve bu belgeye her girişte aktif hale geçer.

Boot Virüsleri:

Disketlerin ’boot sector’ veya sabit disklerin ’master boot sector’ diye isimlendirilen ilk sektörlerine sıçrarlar ve çoğalarak diğer bilgisayarlara disketler, e-mail gibi yöntemlerle bulaşır ve yayılırlar. Bulunması ve temizlenmesi en kolay virüslerdir çünkü yerleri bellidir.

Dosya Virüsleri:

Com, Exe gibi çalışabilir dosyalara bulaşırlar ve bu dosyalardan diğer dosyalara sıçrarlar. Ne kadar dosyaya sıçradıklarına bağlı olarak dosyanın boyutunu arttırırlar. Dosyaya bulaşan virüs yazılımı dosyanın sonunda bazen de ortasında olabilir. Bu virüsler hafızada kalabilme özelliğine sahiptirler.

Bilgisayar Virüsleri:

Sisteminize bulaştıktan sonra zarar verecekleri zamanı beklerler. Birçoğunun içinde zaman ayarı vardır. Verdikleri zarar tamamen programlara yöneliktir. Yani bilgisayar virüsleri donanım parçalarına fiziksel zarar veremezler. Yapabilecekleri programınızı silmek ve değiştirmektir. Bunun dışında klavye ve farenizi geçici olarak kullanmanızı engelleyebilir, ekrana değişik yazılar yazabilir ya da yazıcınıza sizin vermediğiniz komutlar gönderebilir.

VİRÜSLERİN ZARARLARI

Virüsler genel olarak bilgisayarınızdaki programlara, dosyalara ve bilgisayarınızın donanım elemanlarına çeşitli zararlar verebilir. Bu zararlar bilgisayarınızdaki bilgileri kaybetmek, istemediğiniz bilgilerin bilgisayara girmesi, kullandığınız dosyaların içeriğinin değişmesi veya silinmesi, kullandığınız bilgisayar programlarının bozulması ve çalışmalarının yavaşlaması, bilgisayarınızdaki modem yahut hard disk gibi donanım elemanlarının bozulması şeklinde olabilir.

YAYILMA YÖNTEMLERİ

Eskiden en popüler virüs yayılma yolu, bir bilgisayardan diğerine disket ile dosya aktarımı idi. Günümüzde ise, bilgisayar ağlarının oldukça yoğun kullanılması, herkese açık dosya arşivleri ve Internet üzerindeki popüler etkileşimli ortamlar virüslü programların yayılması için oldukça uygun diğer ortamlar haline gelmişlerdir. Ayrıca e-posta yoluyla gelen dosyaların kontrolsüz kullanımı ile de virüsler yayılmaktadır.

KORUNMA YOLLARI

– Bilgisayarınıza bir virüs temizleme programı kurun ve kısa aralıklarla güncelleyin.
– MSDOS’ta çalışacak bir virüs programınız olsun ki Windows virüsten etkilenip çalışamadığı zaman kullanın.
– Virüs temizleme programınızın tanımadığı bir virüsün bilgisayarınıza bulaşabileceğini göz ardı etmeyin.
– Mutlaka bir açılış CD’niz olsun.
– Önemli dosyalarınızın(sistem dosyaları, önemli kişisel dosyalar… vb.) yedeklerini almaya çalışın.
– Tanımadığınız kişilerden gelen şüphelendiğiniz e-postalarınız açmayın ve virüs taramasından geçirin.
– Başkalarından aldığınız programları, dosyaları virüs taramasından geçirmeden çalıştırmayın.
– Güvenlik sertifikası olmayan tanınmamış Internet sitelerinden program yüklemeyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir